Al eeuwenlang worden waaiers gebruikt voor verkoeling. Niet voor niets dat vooral in de warme regio’s de waaiers niet uit het straatbeeld weg te denken zijn. Maar ook in de van oudsher koelere landen zoals Noord-Europa doet de waaier haar intrede. Maar zijn ze echt effectief?
Waaiers zorgen voor afkoeling en verdamping
Waaiers zorgen voor afkoeling van je huid als de temperatuur om je heen iets lager is dan die van je huid. En dat is doorgaans het geval, want je huidwarmte is normaal gesproken circa 35 graden. Door zachtjes te wapperen glijden de koelere stomen langs je gezicht. Maar bovenal helpen ze bij het verdampen van die - oh zo irritante - zweetdruppeltjes op je gezicht.
Even technisch: Berekeningen tonen aan dat bij een luchttemperatuur van 30 graden en een vochtigheid van 50 % en een verdampingssnelheid van 0,01 milliliter per seconde het verkoelende effect ongeveer 30 watt is. Maar we moet ook nog bewegen met onze armen. Dit kost ongeveer 10 à15 watt. Per saldo hebben we dus een positief rendement! Dus tenzij het heel warm en heel vochtig is, draagt een waaier bij aan verkoeling.
Frisse lucht om je heen
Met een waaier wapper je eenvoudig onaangename geuren weg. Vooral handig op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen, zoals in theaters en bioscopen. Met een waaier wapper je de rook, foute parfum, zweet en popcorn geuren snel even weg.
Verstoppen
Even een beetje onherkenbaar worden? Niet gefotografeerd willen worden? De waaier is een uitstekend instrument om jezelf (en je emoties) even achter te verstoppen. Niet te lang natuurlijk, want dat niet erg elegant is in een gezelschap.
Communiceren met een waaier
Wist je dat er al heel lang een taal bestaat die gebaseerd op de bewegingen die je met een waaier maakt? Een soort gebarentaal. Deze taal moet je wel eerst onder de knie krijgen en heeft natuurlijk alleen zin als ook de ontvanger het begrijpt. Maar als we allemaal gaan oefenen, moet het goed komen. Om te starten: Raak je lippen aan met een halfgesloten waaier. Wat je zegt? Kus me!